Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αποστόλου Ιούδα (Θαδδαίου ή Λεββαίου) εκ των 12 και Ιούδα Αποστόλου του θεαδέλφου.

Άγιος Ιούδας ο Απόστολος
Kλήσις τριπλή σοι και τριπλούν μάκαρ πάθος,
Άρσις δέσις τε και τρίτον τόξου τάσις.
Eννεακαιδεκάτη βελέεσσιν Iούδας θνήσκει.


Κα
συγγενείᾳ κα χορ αχεν χεις.
Χριστο
μαθητν ούδα, κα πάθει.
ννεακαιδεκάτ βελέεσσιν ούδας θνσκει.

Βιογραφία
Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Ιούδα, είναι κάπως συγκεχυμένα, διότι συγχέονται μ' αυτά του Αποστόλου Θαδδαίου που η μνήμη του γιορτάζεται την 21η Αυγούστου. Ο μεν Σ. Ευστρατιάδης στο Αγιολόγιό του αναφέρει ότι, ο Ιούδας αυτός ήταν αδελφός του Χριστού και ο κατά σάρκα του Αποστόλου Ιακώβου του αδελφοθέου (ο Ιούδας και ο Ιάκωβος ήταν παιδιά του Ιωσήφ από άλλο γάμο). Ο Ιούδας λοιπόν, κατά την παράδοση, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, επισκέφθηκε την Έδεσσα και στην πόλη Αραράτ συνελήφθη από τους άπιστους, οι οποίοι τον εκτέλεσαν δια τοξευμού. Επίσης, ο Σ. Ευστρατιάδης, αναφέρει ότι στον Λαυριωτικό Κώδικα Ι 78 φ. 2156 φέρεται κατά την ημέρα αυτή και η μνήμη άλλου Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Ζηλωτού, ο οποίος μετά την Ανάληψη του Χριστού περιήρχετο σ' όλες τις πόλεις και τα χωριά και δίδασκε το σωτήριο μήνυμα του Αναστάντος Χριστού. Και αφού έφερε πλήθος λαού σε μετάνοια απεβίωσε ειρηνικά. Ο δε Μιχαήλ Γαλανός στους «Βίους των Αγίων», αναφέρει για τον Απόστολο Ιούδα ότι ήταν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, γιος του Αλφαίου και αδελφός του Ιακώβου του μικρού, που ήταν και αυτός Απόστολος. Βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Η ζωή του κοντά στο Χριστό ήταν παρόμοια με των άλλων Αποστόλων. Μετά την Πεντηκοστή, αφού εργάστηκε για λίγο στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία ανάμεσα σε πολλούς κινδύνους. Αλλά ο Ιούδας, άξιος Απόστολος του Χριστού, γεμάτος αυταπάρνηση, μαρτύρησε τελικά στην Έδεσσα. Στην Καινή Διαθήκη, έχουμε και μια Καθολική Επιστολή του Ιούδα, που είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής. Να τι συμβουλεύει στους χριστιανούς, που ζουν μέσα στο διεφθαρμένο από την αμαρτία κόσμο: «Υμείς δε, αγαπητοί, τη άγιωτάτη υμών πίστει έποικοδομούντες εαυτούς, εν Πνεύματι Αγίω, προσευχόμενοι, εαυτούς εν αγάπη Θεού τηρήσατε, προσδεχόμενοι το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις ζωήν αίώνιον» (Επιστολή. Ιούδα 20-21). Δηλαδή, σεις όμως. αγαπητοί, αντίθετα με το διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρείστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή.
πολυτίκιον
χος γ’.
πόστολε γιε ούδα, πρέσβευε τ λεήμονι Θε, να πταισμάτων φεσιν, παράσχ τας ψυχας μν.

τερον πολυτίκιον  (Κατέβασμα)
χος α’. Τν τάφον σου Σωτρ.
Χριστο
σ συγγεν, ούδα εδότες, κα μάρτυρα στερρόν, ερς εφημομεν, τν πλάνην πατήσαντα, κα τν πίστιν τηρήσαντα, θεν σήμερον, τν παναγίαν σου μνήμην, ορτάζοντες, μαρτημάτων τν λύσιν, εχαίς σου λαμβάνομεν.

Κοντάκιον
χος α’. Χορς γγελικς.
κ ίζης εκλεος, θεοδώρητον κλμα, νέτειλας μν, το Κυρίου ατόπτα, πόστολε θεάδελφε, το Χριστο κήρυξ πάνσοφε, τρέφων παντα, κόσμον καρπος σου τν λόγων, τν ρθόδοξον, πίστιν Κυρίου διδάσκων, ς μύστης τς χάριτος.

Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος
Θαδδαε! ποον λλο σοι πλέξω στέφος,
ατόπτην λέγειν σε, κα μύστην Λόγου;
Ε
κάδι πρώτ Θαδδαος βιότοιο πέπτη.

Βιογραφία
Εβραίος από την Έδεσσα ο Απόστολος Θαδδαίος και πολύ μορφωμένος στις θείες Γραφές, είχε ανεβεί στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα την εποχή του Ιωάννου του Βαπτιστού. Όταν άκουσε το κήρυγμα του και είδε την αγγελική του ζωή, τόσο πολύ εντυπωσιάστηκε, ώστε επεδίωξε και βαπτίστηκε απ' αυτόν. Μετά όμως, όταν άκουσε τη διδασκαλία και είδε τα θαύματα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον ακολούθησε μέχρι το σωτήριο Πάθος. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, επέστρεψε στην πατρίδα του Έδεσσα. Εκεί καθάρισε από τη λέπρα τον τοπάρχη Αύγαρο και κατόπιν τον βάπτισε χριστιανό. Αφού δίδαξε και φώτισε με το λόγο της αληθείας πολλούς και ίδρυσε πολλές εκκλησίες στις πόλεις της Συρίας, έφθασε στη Βηρυτό. Ο Θαδδαίος και εκεί με τη χάρη του Θεού δίδαξε το Ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς. Τελικά, εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του, αφού στη ζωή του εφάρμοσε πλήρως την εντολή που έδωσε ο Κύριος στους μαθητές Του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τ
θνη, βαπτίζοντας ατος ες τ νομα το Πατρς κα το Υο κα το γίου Πνεύματος» (Ματθαίου κη' 19). Πηγαίνετε, δηλαδή, και κάνετε μαθητές σας όλα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Ο Μ. Γαλανός, για τον Απόστολο αυτό αναφέρει: «Μερικοί υποθέτουν, ότι πρόκειται για έναν από τους 70 αποστόλους, που καταγόταν από την Έδεσσα, ήταν όμως Ιουδαίος. Άλλα βέβαιο μπορεί να θεωρηθεί, ότι ο απόστολος Θαδδαίος είναι ο υπό το όνομα αυτό φερόμενος μεταξύ των 12. Ονομαζόταν δε αλλιώς και Λεββαίος και ήταν αδελφός του Ιακώβου του μικρού. Σ' αυτόν ανήκει και η επιστολή Ιούδα στο Ευαγγέλιο. Διότι καθ' αυτό Ιούδας ονομαζόταν, τα δε άλλα δύο ονόματα ήταν πρόσθετα, όπως συμβαίνει πάντοτε στους Ιουδαίους μέχρι και σήμερα. Ο Θαδδαίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, όπου και έλαβε μαρτυρικό θάνατο».
πολυτίκιον
χος γ’.
πόστολε γιε Θαδδαε, πρέσβευε τ λεήμονι Θε να πταισμάτων φεσιν, παράσχ τας ψυχας μν.

τερον πολυτίκιον  (Κατέβασμα)
χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
Θεο
το ν σώματι, πιφανέντος μίν, ατόπτης γενόμενος, κα ερς μαθητής, Θαδδαε πόστολε, λαμψας τος ν σκότει, τν σωτήριον χάριν φθης τν ν δέσσ, ατρ λαμπαδοχος, δι τος προσιόντας σοί, σκέπε κάστοτε.

Κοντάκιον
χος γ’. Παρθένος σήμερον.
ορτ χαρμόσυνος, το ποστόλου πέστη, εφροσύνως σήμερον, πιτελέσωμεν ταύτην· νέμει γάρ, τος ατν πίστει ε τιμσι, λύτρωσιν μαρτημάτων, κα ῥῶσιν θείαν· κα γρ χει παρρησίαν, ς θεος μύστης Χριστο τς χάριτος.

Κάθισμα
χος πλ. δ’. Τν Σοφίαν κα Λόγον.
Προσπελ
άσας λίῳ τ νοητ, παρ' ατο τς κτνας τς μυστικάς, δέξω κα γέγονας, ς στρ φαεινότατος, καταυγάζων πάσης, τς γς τ πληρώματα, κα σκεδάζων πλάνης, μίχλην μακάριε· θεν τν φωσφόρον κα γίαν σου μνήμην, πιστς ορτάζομεν, κα συμφώνως βομέν σοι· Θαδδαε, πόστολε, πρέσβευε Χριστ τ Θε, τν πταισμάτων φεσιν δωρήσασθαι, τος ορτάζουσι πόθ, τν γίαν μνήμην σου.

Οκος
Τ
ν Χριστο Μαθητν παντες εφημήσωμεν, τν ατόπτην το Λόγου τιμήσωμεν σήμερον. Οτος γρ τ κόσμ κήρυξε τ πάνσεπτον Εαγγέλιον, κα τ θνη σαγηνεύσας κ το βυθο τς πλάνης νήγαγε, τν δ δν τς ληθείας ποδείξας, δι' ατς νάγει τος πιστος πρς πατρίδα οράνιον, κα τ θείῳ θρόν λαμπρς παριστάμενος, φωτισμν παρέχει δαψιλς τος ατν κ πόθου γεραίρουσι. Κα γρ χει παρρησίαν, ς θεος μύστης Χριστο τς χάριτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: